Foto's 2013

In januari ben ik samen met Gerry Verhaegh en Sascha Engbersen 1 dag in Reghin geweest en hebben we de school Lucian Blaga en de school Alexandru Ceusianu bezocht. 
Ook hebben we kennis gemaakt met wat mensen op het gemeentehuis. We hebben een ontmoeting gehad met de burgemeester van Reghin, mevrouw Maria Precup en met mevrouw Camelia Gurgiu, hoofd afdeling onderwijs. Verder hebben we gesproken met de heer Tothi Maksay, secretaris.
Op de school Lucian Blaga hebben we samen met Cristina Drescan de voorbereidingen getroffen voor een tegenbezoek van onze leerlingen aan deze school en op Alexandru Ceusianu hebben we kennis gemaakt met o.a. Jan Timus en Emese Ungvari, resp. directeur en onderdirecteur.
    Van 19 tot 22 mei zijn onze leerlingen te gast geweest bij de leerlingen van de school Lucian Blaga en hun ouders.
Op maandag hebben ze op school activiteiten gedaan en dinsdag hebben ze een flinke tocht door de bergen gemaakt. Daarbij hebben ze de berg God's Chair beklommen, ongeveer 1800 mtr hoog.
Op 15 mei was ik al vooruit gereisd en heb die tijd o.a. gebruikt om het instituut in Brâncoveneşti te bezoeken, het gemeentehuis van Reghin, gemeentehuis in Gurghiu, de dokterspost en nog een paar andere adressen.
Zaterdag en zondag ben ik met de familie van Maria Ciurba mee geweest naar een huisje in de bergen ten noorden van Reghin waar we 2 mooie wandelingen hebben gemaakt.

In juli ontving ik van dr Dénes Barabás van de kliniek in Brâncoveneşti een paar foto's die de eerste resultaten laten zien van de aanleg van de tuinen voor groenten, kruiden en bloemen. Op een later tijdstip zullen ook de struiken en bomen vruchten en fruit leveren. Op de foto's zien we de bewoners van het instituut werken tussen de planten en de eerste opbrengst oogsten. In de keuken worden de groenten verder verwerkt.
Op deze wijze beschikken de bewoners over hun eigen verbouwde en vers bereide groenten.
In Roemenië is het zeker nu, tijdens de crisis, heel belangrijk om groenten en fruit te kunnen via familie of eigen land te kunnen verbouwen. 
De aanleg van de tuinen wordt mogelijk gemaakt m.b.v. stichting Icarus en een afdeling voor horti cultuur uit Tirgu Mureş.
In de toekomst proberen geld bij elkaar te krijgen om een kas te bouwen waar niet alleen groenten maar ook medicinale kruiden kunnen worden geteeld. 

Van 10 tot 17 november was ik weer in Roemenië. 
De foto's uit deze periode hebben betrekking op het transport en de distributie van de kleding en de andere materialen die lagen opgeslagen bij Bumet in Debreçen.
Ook heb ik de wijk in Gurghiu bezocht waar de armste families wonen, met meerdere gezinnen in 1 woning. Naast een enkele oude tv-buis en zelfs een oude computer voor de kinderen is er geen enkele luxe.

Met de Kerst is de kleding in de kliniek in Brâncoveneşti uitgedeeld. Van de 400 cliënten zijn er 300 voorzien van 'nieuwe' kleding. De kleding die te oud was is vermaakt of wordt gebruikt voor andere doeleinden. Er gaat niets verloren. Zie ook de foto's.

Comments