Nieuws


Twee jaar later.

Geplaatst 7 okt. 2021 15:27 door Admin Werkhoven

Van 12 tot 16 september ben ik naar Roemenië geweest. 
Het was vreemd om na zo'n lange tijd weer in een vol vliegtuig te zitten, dicht tegen elkaar te staan tijdens de rit in de bus van de hal naar het platform waar het vliegtuig staat en tijdens de douane formaliteiten. 
Het was ook een drukke week. Nadat ik in Cluj was geland ben ik in de avond naar een hotel in Zalau gereden. Voor het eerst geen Hertz maar een grote bestelwagen van verhuurbedrijf Autonom. Op maandagmorgen bij Bumet in Debrecen 7 pallets met goederen en een scootmobiel geladen. Deze laatste was bestemd voor een van de dames van de pottery in Brancovenesti. De weg was lang en voordat ik in Hodac was waar ik nog een ontmoeting had met een oude bekende die de volgende dag weer naar Noorwegen zou vertrekken was het al na negenen. Na een stevige maaltijd en een goed gesprek was ik tegen twaalf uur terug in mijn hotel in Reghin. 
De volgende dag, dinsdag naar de kliniek in Brancovenesti waar ik een hartelijk weerzien had met Denes Barabas en zijn helpers.
In de middag terug naar het vliegveld in Cluj om van auto te wisselen. Daarna een ontmoeting met de nieuwe burgemeester Alexandru Bexa van Lunca Bradului. Een jonge kerel met idealen en aandacht voor alle inwoners en met name de jeugd.
In de avond was ik uitgenodigd om het groot wild te observeren vanuit een observatiehut.
De volgende dag woensdag een bezoek aan de burgemeester van Deda, Lucretia Cadar. Daarna naar de bosbouwschool in Gurghiu, een etentje in Hunters Vip samen met de directeur en een van de docenten. Daarna naar de onderdirecteur en zijn bloemenzaak.
Om de avond af te sluiten had ik een afspraak in Reghin met een van mijn eerste contacten. 
De volgende dag, donderdag naar Cluj, in het vliegtuig en naar huis. 
In totaal ongeveer 1350 km gereden over Roemeense wegen en 12 bezoeken afgelegd.
Veel gedaan, moe maar voldaan!

Reisverboden, van intellectuele naar volledige lockdown en terug, landen op slot!

Geplaatst 4 dec. 2020 15:54 door Admin Werkhoven   [ 7 okt. 2021 14:59 bijgewerkt ]

Welke gevolgen zal deze pandemie hebben op onze economieën. Sommige landen hebben wat meer vet op de botten en zijn beter in staat om de kern activiteiten in hun land te ondersteunen. 
In hoeverre zal de samenwerking en de eenheid in de EU overeind blijven. Per 31 december zal Groot Brittannië niet meer bij de EU horen. 
Dankzij de mogelijkheden die internet en de sociale media bieden heb ik mijn contacten kunnen onderhouden.

De verkiezingen voor burgemeesters in Roemenië die in juni zouden plaats vinden zijn vanwege Covid-19 naar uitgesteld naar 27 september. 
De burgemeester van Gurghiu Laurentius Boar is voor de vijfde maal herkozen, Reghin krijgt een nieuwe burgemeester, de heer Marc Endre, Deda blijft bij mevrouw Lucretia Cadar die voor de vierde maal is gekozen.
Na twee periodes wordt de burgemeester van Lunca Bradului vervangen door Alexandru Bexa. 
Intussen heb ik met allemaal contact gehad en hen gefeliciteerd met hun verkiezing.
De nieuwe burgemeester van Lunca spreekt goed engels. Hij heeft een universitaire opleiding bosbouw. Dit betekent dat de communicatie gemakkelijker zal verlopen. Ook de heer Marc Endre van Reghin spreekt goed engels. Hij heeft al aangegeven dat hij de uitwisselingen tussen de scholen na de pandemie ook op zijn beurt van harte zal ondersteunen

Wat betreft de aanpak van Corona zie ik duidelijke verschillen met de aanpak in Nederland.
Met dr Denes Barabas van de kliniek in Brâncovenești heb ik nog regelmatig contact. Om de veiligheid van de meer dan 300 bewoners plus even zoveel werknemers in de kliniek te waarborgen heeft men vanaf het begin gekozen voor een werkschema van het personeel waarbij om de veertien dagen werd gewisseld.
Men heeft enkele besmettingen gehad maar niet meer sterfte.

In Deda is maar een besmetting geweest. Ook Lunca kent nauwelijks besmettingen.
In Reghin zijn meerdere besmettingen. Vanaf de eerste verschijnselen van Corona was er een strenge lockdown.
Op de scholen zijn de examens doorgegaan i.t.t. wat men in Nederland heeft gedaan. Namelijk geen examens!!
Men heeft gekozen voor extra ruimte voor de examenkandidaten door die over meerdere lokalen te verspreiden.
Vrij snel is men ook overgegaan op online lessen. En nu nog in december worden de lessen online gegeven. Dankzij mijn werk waarbij de scholen van computernetwerken zijn voorzien is dit allemaal mogelijk.

Uitwisselingen in 2020 gaan niet door!!

Geplaatst 8 jul. 2020 16:11 door Admin Werkhoven   [ 4 dec. 2020 14:54 bijgewerkt ]

De vliegtuigtickets waren ruimschoots op tijd gekocht maar helaas waren onze Roemeense leerlingen niet meer welkom in Weert a.g.v. van de uitbraak van het Coronavirus in begin maart. Van dinsdag 3 maart tot zaterdag 7 maart hadden onze leerlingen en hun ouders de leerlingen van de Lucian Blaga school uit Reghin een gastvrij onthaal willen bieden. Helaas het mocht zo niet zijn. Op dat moment waren er nog geen reisbeperkingen en ook geen besmettingen in Weert.
Ook de uitwisseling van 10  tot 14 maart met de school Alexandru Ceusianu is niet door gegaan.
Corona oftewel Covid-19 slaat ongenadig toe.
Het maatschappelijk leven wordt geblokkeerd en de vraag is wanneer zullen we ons weer vrij kunnen bewegen.
Intussen is het december 2020 en de vooruitzichten zijn dat we tegen de zomer van 2021 grootschalig kunnen vaccineren. Dat houdt in dat er ook het komende schooljaar geen uitwisselingen zullen kunnen plaatsvinden.
Hopelijk gaan de tot nu toe opgebouwde goede relatie en warme contacten met de scholen in Reghin en het gemeentehuis van Reghin niet verloren!
Voor het komende schooljaar is afgesproken om de uitwisseling in digitale vorm gestalte te geven. Dit kan natuurlijk niet tippen aan een uitwisseling waarbij de leerlingen elkaar in hun thuisland bezoeken en kennis maken met de cultuur. 

Oktober 2019, een drukke maand.

Geplaatst 4 nov. 2019 09:12 door Admin Werkhoven   [ 20 dec. 2019 14:50 bijgewerkt ]

In oktober ben ik tweemaal naar Roemenië geweest. 
Eerst van 1 t/m 7 oktober met de heer Paul Verhoeven, burgemeester van de gemeente Heeze-Leende en 4 raadsleden en iemand van de griffie. 's Avonds landden we op het vliegveld van Cluj en omdat we de volgende dag om elf uur in Debrecen in Hongarije wilden zijn besloten we op dinsdagavond in de buurt van Cluj te overnachten. Na een hapje eten zijn we op tijd naar bed gegaan. Inge Maas mede-eigenaar van de firma Bumet wilde ons heel graag de fabriek in Debrecen  laten zien. Op woensdagmiddag, na een boeiende rondleiding en een voedzame lunch, zijn we naar ons pension in Rastolita Roemenië vertrokken. Ruim 400 km over Roemeense wegen betekende dat we pas om half tien bij ons pension aankwamen. Ook hier leek het er weer op dat, net zoals de avond er voor men niet op ons had gerekend. Gelukkig arriveerde even later de burgemeester van Lunca Bradului, de heer Petre Vultur. Na een lange en vermoeiende dag konden we eindelijk naar onze kamers nadat we eerst wat hadden gegeten. 
Op donderdagmorgen zijn we eerst kort bezoek op bezoek geweest bij de burgemeester van Deda, mevrouw Lucretia Cadar. Ook hebben we de directeur van het hospitaal ontmoet. Daarna zijn we naar de kliniek in Brancovenesti gereden. Helaas was dokter Denes Barabas , vanwege een ziekenhuis opname van zijn vader, niet aanwezig. Zijn collega Elisabeth heeft ons over de verschillende afdelingen geleid en ons de verschillende therapieën laten zien met behulp waarvan men de bewoners een zinvol bestaan wil geven. Daarna zijn we verder gegaan naar Gurghiu waar we 's middags een afspraak hadden met de burgemeester van Gurghiu de heer Laurentius Boar. Helaas was deze niet aanwezig en heeft de heer Marcel Mindru, directeur van de bosbouwschool ons ontvangen. Hij heeft ons op de school rondgeleid en de donaties laten zien, die enkele jaren geleden door de gemeente Heeze - Leende zijn gegeven. Tijdens de rondgang liet hij ons de keuken zien en de erbarmelijke staat waarin sommige machines verkeerden. Sommige kapot en andere erg niet meer functioneel.
Vrijdagmorgen zijn we in Lunca Bradului geweest. 
We werden hartelijk ontvangen door de burgemeester en Cristian Pop. Deze laatste was speciaal voor ons overgekomen uit Tirgu Mures waar hij werkzaam is bij de inspectie van de brandweer. De burgemeester heeft ons eerst rondgeleid door zijn nieuwe multifunctionele gemeentehuis. Op de zolder mochten we nog even genieten van het geluid van een oude sirene die tijdens de tweede wereldoorlog nog dienst had gedaan. De brandweerwagen, geschonken door de gemeente Heeze-Leende stond niet in de garage. Vanwege een reparatie stond deze bij een garage in Tirgu Mures. 
's Middags zijn we naar Tirgu Mures gegaan en hebben een korte wandeling door de stad gemaakt. Vanwege het slechte weer zijn we naar het prachtige cultuurpaleis geweest. Na een heerlijke maaltijd in een Hongaars restaurant zijn we terug gegaan naar Lunca Bradului. We zouden op tijd terug zijn om het groot wild te zien. 
We hebben ruim 2 uur in de observatiehut gezeten maar het groot wild heeft zich niet laten zien. Jammer!
Op Zaterdag zijn we op tijd naar het vliegveld in Cluj vertrokken en zaterdagmiddag waren we weer in Eindhoven.

April 2019

Geplaatst 10 jun. 2019 13:34 door Admin Werkhoven   [ 4 nov. 2019 08:56 bijgewerkt ]

Uit Brâncoveneşti ontving ik het goede nieuws dat de verplichte reorganisatie van de kliniek voorlopig, voor 2 jaar, wordt uitgesteld. Roemenië is nu voorzitter van de Eu en daar hebben ze hun handen vol aan.
    Nadat de Roemenen van 19 tot 23 maart een bezoek aan Weert brachten zijn wij van 9 tot 13 april in Reghin geweest. In Weert hebben de leerlingen gastlessen op school gevolgd waaronder een interessante lezing gegeven door 2 medewerkers van ASMl. Er werd aan de hand van een voorbeeld, een case uit de praktijk, gewezen op het belang van het wiskunde onderwijs voor een bedrijf als ASML. 
Tijdens het bezoek aan het stadhuis van Weert werd door de burgemeester, Jos Heijmans, beloofd om het komende schooljaar een bezoek te brengen aan de Lucian Blaga school in Reghin. Deze belofte werd vooraf gegaan door de opmerking van de burgemeester dat een politicus altijd zijn woord moet houden. De leerlingen hadden vooruit lopend op deze belofte een officiële uitnodiging van de school bij zich die zij aan de burgemeester overhandigden. De week werd verder gevuld door een bezoek aan de grotten, het gouvernement in Maastricht en het muziekgala in het Munttheater.
    Op 9 april vertrekken we dan vanaf vliegveld Eindhoven naar Cluj Napoca. Van daaruit moeten we dan nog 2 uur rijden om 's avonds rond tien uur Reghin te bereiken. De leerlingen worden opgewacht door hun gastouders. Jammer dat de chauffeur van de bus besloot om de weg via Turda te nemen. Dat scheelt 40 km en betekende dat de leerlingen ongeveer een uur later op school aankwamen. 
Ook in Reghin weer gastlessen, bezoek aan de zoutmijnen in Sovata door 4 havo. 2 havo bezocht een bedrijf voor tractoren, voor meubelen en de dierentuin en cultuurpaleis in Tirgu Mures.
    De uitwisseling is uitstekend verlopen. Het weer was, op een regendag na, goed. De leerlingen zijn tevreden en de tweedejaars hebben er zin in om over 2 jaar als vierdejaars opnieuw deel te nemen aan de uitwisseling. Jammer dat een van onze leerlingen op het laatst moest af zeggen vanwege ziekte waarvan ze nog niet helemaal was hersteld. 

Uitwisseling van leerlingen in 2019

Geplaatst 28 dec. 2018 15:47 door Admin Werkhoven   [ 10 jun. 2019 14:00 bijgewerkt ]

Ook in 2019 zullen er weer leerlingen vanuit Roemenië de school in Weert bezoeken. Het had niet veel gescheeld of de uitwisseling had niet plaats kunnen vinden. Zowel de Alexandru Ceusianu school als de school Lucian Blaga konden de reis niet financieren. Tot nu toe was de gemeente Reghin steeds bereid om alle kosten te betalen. Echter dit was niet langer een houdbare zaak. Voor het eerst is er nu een bijdrage van de ouders gevraagd. Ook is men op zoek gegaan naar sponsoren. Inmiddels zijn de vliegtickets gekocht en komen de Roemeense leerlingen van 19 tot 23 maart 2019 naar Weert. Een bijdrage van de ouders is een hele omschakeling voor de school en de ouders. Van 9 tot 13 april gaan de leerlingen uit Weert naar Roemenië. Een 2 havo groep gaat naar de Alexandru Ceusianu school en de 4 havo groep gaat naar de school Lucian Blaga. Beide scholen liggen in de stad Reghin. Het programma voor beide groepen is bekend. De dagen worden afgewisseld met deelname aan lessen, verschillende excursies buiten de school en op woensdag bezoeken we dan de burgemeester Maria Precup op het stadhuis. 
    Voor het hospitaal in Deda heb ik mijn hulp toegezegd in de vorm van de aanschaf van een deugdelijke droger. Tot nu toe was het droog krijgen van de was een groot probleem omdat men geen droger had. Er staan wel 3 wasmachines maar de kwaliteit van deze machines is belabberd. 
Een ander punt van aandacht is het herstel van de wasruimten. Nu heeft men 2 doucheruimtes waar doorheen allerlei buizen en leidingen lopen. De tegels zijn glad en hebben allerlei kieren en hoeken.
Ik hoop dat er na het herstel o.a. anti-sliptegels komen liggen.
    Na een bezoek in oktober aan het instituut in Brâncoveneşti vernam ik van dokter Denes Barabas dat het instituut a.g.v. Europese regelgeving opgesplitst moet worden in een aantal zelfstandige los van elkaar functionerende eenheden. Dit zou tot een kostenbesparing moeten leiden. De begeleiding van de bewoners wordt dan beperkt en ook de dag bestedingen worden verminderd of zelfs gestopt. Dit betekent in feite dat men de klok terugzet. Bewoners worden niet meer gestimuleerd om aan activiteiten deel te nemen. Voor veel bewoners betekent dit dat ze verstoken zullen blijven van activiteiten en enkel hun medicatie nog krijgen.

Brandweerauto naar Lunca Bradului

Geplaatst 28 dec. 2018 15:01 door Admin Werkhoven   [ 23 jan. 2019 09:05 bijgewerkt ]

Op 19 augustus is de brandweerauto, geschonken door de gemeente Heeze, vertrokken naar Roemenië.
De wagen werd gereden door 2 ervaren chauffeurs. Na 3 dagen en ruim 2000 km kwam de wagen 's avonds in Reghin aan. Na een hapje eten in Reghin zijn we verder gereden naar Rastolita waar we de nacht in een gasthuis zouden verblijven.
De volgende dag, dinsdag 21 augustus zijn we met de wagen naar Lunca Bradului gereden waar een groot gezelschap ons opwachtte o.a. burgemeesters en officiele vertegenwoordigers van de brandweer uit Reghin en Tirgu Mures. Toespraken, volksliederen, een wijding en daarna de officiële overdracht. Namens het college van Heeze - Leende mocht ik de auto overhandigen.
Na de plechtigheden volgde de kennismaking met de tankautospuit. Al snel werd er geoordeeld dat dit de beste wagen was uit de regio.
Na een maaltijd, zang en dans in het gemeenschapshuis volgde de eerste instructies van de wagen. Ook de volgende dagen werden de instructies vooral m.b.t. het gebruik van de pomp voortgezet.
In de loop van de week kregen we nog een toeristische tour door de omgeving en ook bezochten we nog verschillende brandweerposten o.a. Sovata, Deda en Reghin. 
Terwijl in Deda onze brandweermensen de brandweerpost bezochten bracht ik samen met de burgemeester van Deda mevrouw Lucretia Cadar een bezoek aan het hospitaal van Deda. Er wonen ongeveer 50 personen. Voornamelijk oudere mensen met verschillende vormen van dementie. Zo te zien is hier een tekort aan middelen om deze mensen een behoorlijk verzorging te geven. Activiteiten of iets dergelijks zoals wij dat kennen zijn er niet. Er zijn onvoldoende medicijnen en er zijn geen mogelijkheden voor een zinvolle dagbesteding. 
Er is voedsel, een bed en verder wachten op.....
Als eerste stap voor hulp heb ik voor een professionele droger gezorgd. Het viel me namelijk op dat in de wasruimte 3 wasmachines stonden van bedenkelijke kwaliteit maar geen mogelijkheid om de was te drogen. Behalve dan in de buitenlucht.

Brancovenesti, Centrum voor Neuropsychiatrisch Herstel en Revalidatie

Geplaatst 12 jul. 2018 05:18 door Admin Werkhoven   [ 3 aug. 2018 05:56 bijgewerkt ]

De plannen om een kleine kapel of gedenkplaats te bouwen op de plaats waar overleden bewoners komen te liggen komen langzaam tot uitvoering. Momenteel moet er eerst een langdurig traject m.b.t. een archeologisch onderzoek worden afgelegd. Blijkbaar verwacht men in de grond nog bijzonderheden te vinden die betrekking op het kasteel. Heel vroeger heeft er ook nog een fort gestaan.
Interessant is het om hierover momenteel meer te kunnen lezen via Wikipedia.
Het andere plan om kassen te bouwen waarin (medicinale) kruiden kunnen worden geteeld die gebruikt kunnen worden om zelf medicijnen te maken komen hierdoor ook niet van de grond. Bovendien is dokter Denes Barabas a.g.v. de vele werkzaamheden die op hem af komen, zwaar belast. De bezuinigingen van de overheid waarbij behoorlijk op het budget gekort werd beteken minder personeel. Er is een tekort aan voldoende gekwalificeerde therapeuten. Dat is erg jammer. Jammer dat er, tot nu toe, door studenten nauwelijks belangstelling is om stage te lopen in deze inrichting. Na een bezoek aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen, enige jaren geleden, gaven de docenten juist aan zeer geïnteresseerd te zijn in de vele mogelijkheden die het instituut in Brancovenesti te bieden heeft. Jammer! Over gemiste kansen gesproken. 

Wat er wel gebeurt is dat er in augustus in een apart gebouwtje 2 speciale relaxruimtes met daartussen een douche/badruimte, wordt gebouwd. Het grootste deel van de benodigde middelen komt van een leverancier van geneesmiddelen.
Hieronder hierover meer in een bericht van dokter Denes Barabas en zijn verzoek om hem financieel te steunen.
Ik heb mijn/onze hulp toegezegd.
We got from the Richter Gedeon  pharmaceutical company  - Hungary 5500 Euro donation to use it for the benefit of our clients. The idea would be to build a relaxation and isolation house, becouse we do not have a propper special space for this purpose - and it is a very big need to resolve this problem in a XXI century way.... We contacted and went to Medias to a company who are making module houses and we gave them our blueprint ( 30 m2 house) - it would be a house with two rooms and in the middle a bathroom - and we would like to put inside speakers to have relax music and lights, etc... one would be for light and music stimulation - like a snoezelen room and the other for agitated clients - to not to harm themselves and have the possibility to get calmed. We will put also surrveilance camera for a bigger protection of the clients. The house is going to be finished in july-august...  
At Medias, the owner of the building company calculated for us that 8000 Euro would be the building with the transport also. So we miss 2500 Euro....
Becouse we have to delay the project with the chapel - that place is an archeological site and now is prohibited to built until the museums archeologists do not reveal the place - would it be possible to help us with the difference for the relax house... ??? 
I think this project would lift the quality of life of our clients - so, could you help us in this???

yours sincerely,relax-house.jpg wordt weergegeven


Bijlagen

Brandweerwagen voor Lunca Bradului

Geplaatst 12 jul. 2018 04:19 door Admin Werkhoven   [ 28 dec. 2018 15:08 bijgewerkt ]

Het moment dat de ts (tankautospuit) naar Roemenië gaat komt steeds dichterbij. We weten nu dat het niet de ts uit Geldrop wordt, een heel mooie wagen overigens, maar de ts uit Someren.
Deze wagen is van 2002 en heeft slechts 32 duizend op de teller!
Vrijdag 6 juli hebben Toon van der Heijden en ik de wagen bekeken en kennis gemaakt met Mathieu Vijfeijken die de auto helemaal in orde maakt wat betreft de bepakking.
We weten nog niet hoe de wagen naar Roemenië gaat. Op een trailer of op eigen kracht. In het laatste geval zullen 2 chauffeurs nodig zijn die 3 dagen rijden.
Toon zal zeker meegaan als chauffeur en instructeur. De tweede chauffeur is nog niet helemaal rond.
Intussen heeft zich ook een tweede chauffeur beschikbaar gesteld, de heer Jos Rooijmans. Hij heeft als vrijwilliger in Someren bij de brandweer gewerkt. O.a. als instructeur en hij kent deze auto en de daarbij horende pomp van het merk Rosenbauer.
Intussen krijgen we van nog enkele kazernes materialen aangeboden o.a. uit Rosmalen, Empel en Valkenswaard.
Intussen hebben we besloten om de wagen zelf naar Roemenië te rijden. Zaterdagmorgen 18 augustus is het dan zover. We hopen op maandag in de loop van de middag/avond in Lunca Bradului aan te komen.
In de ochtend zullen we dan afscheid nemen voor het gemeentehuis in Heeze.
Daarbij zal onze o.a. burgemeester aanwezig zijn en zal ook de naam van onze gemeente Heeze-Leende, als donateur, op de auto gestickerd worden. 
Hopelijk wordt dit een donatie van de Heezerse firma Tableaux!! Nee dus. Een gemiste kans van dit bedrijf om een bescheiden bijdrage te leveren aan deze missie!


Uitwisselingen tussen Philips van Horne Weert en scholen in Reghin

Geplaatst 12 jul. 2018 03:51 door Admin Werkhoven   [ 12 jul. 2018 04:07 bijgewerkt ]

De uitwisselingen zitten er inmiddels op. Zelf heb ik deel genomen aan de uitwisseling met de leerlingen van de Lucian Blaga school uit Reghin. Van 10 tot 14 april zijn onze leerlingen in Reghin geweest. Het was een kleine maar heel positieve, leuke groep. Naast een aantal gezamenlijke lessen op school waarbij onze leerlingen kennis hebben gemaakt met de manier van werken op een Roemeense school, hebben ze ook activitieten gehad buiten de school. Bezoek aan een vioolbouwer, een wandeling door het veld en een woud met eiken van 400 tot 500 jaar oud. Natuurlijk ook een bezoek aan de burgemeester van Reghin, Maria Precup, waar de leerlingen na een korte inleiding allerlei vragen mochten stellen die ook allemaal beantwoord werden.
Zelf was ik al vanaf 10 april in Reghin om o.a. voor een goederen transport en distributie te zorgen. De terugreis met WizzAir verliep voorspoedig. Geen pech of vreselijke reistijden zoals vorig jaar toen we zowel op de heenreis als de terugreis om 3 uur in de ochtend naar het vliegveld moesten.
Op vrijdagmiddag hadden de leerlingen samen met hun gastfamilies de tijd voor zich zelf. Ik ben 's morgens naar Kunca Bradului gegaan om de burgemeester van deze plaats en de rangers te ontmoeten. 
Uiteraard ben ik in de avond weer het grote wild, de beren wezen observeren.

1-10 of 62