Nieuws


Brancovenesti, Centrum voor Neuropsychiatrisch Herstel en Revalidatie

Geplaatst 12 jul. 2018 05:18 door Admin Werkhoven   [ 3 aug. 2018 05:56 bijgewerkt ]

De plannen om een kleine kapel of gedenkplaats te bouwen op de plaats waar overleden bewoners komen te liggen komen langzaam tot uitvoering. Momenteel moet er eerst een langdurig traject m.b.t. een archeologisch onderzoek worden afgelegd. Blijkbaar verwacht men in de grond nog bijzonderheden te vinden die betrekking op het kasteel. Heel vroeger heeft er ook nog een fort gestaan.
Interessant is het om hierover momenteel meer te kunnen lezen via Wikipedia.
Het andere plan om kassen te bouwen waarin (medicinale) kruiden kunnen worden geteeld die gebruikt kunnen worden om zelf medicijnen te maken komen hierdoor ook niet van de grond. Bovendien is dokter Denes Barabas a.g.v. de vele werkzaamheden die op hem af komen, zwaar belast. De bezuinigingen van de overheid waarbij behoorlijk op het budget gekort werd beteken minder personeel. Er is een tekort aan voldoende gekwalificeerde therapeuten. Dat is erg jammer. Jammer dat er, tot nu toe, door studenten nauwelijks belangstelling is om stage te lopen in deze inrichting. Na een bezoek aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen, enige jaren geleden, gaven de docenten juist aan zeer geïnteresseerd te zijn in de vele mogelijkheden die het instituut in Brancovenesti te bieden heeft. Jammer! Over gemiste kansen gesproken. 

Wat er wel gebeurt is dat er in augustus in een apart gebouwtje 2 speciale relaxruimtes met daartussen een douche/badruimte, wordt gebouwd. Het grootste deel van de benodigde middelen komt van een leverancier van geneesmiddelen.
Hieronder hierover meer in een bericht van dokter Denes Barabas en zijn verzoek om hem financieel te steunen.
Ik heb mijn/onze hulp toegezegd.
We got from the Richter Gedeon  pharmaceutical company  - Hungary 5500 Euro donation to use it for the benefit of our clients. The idea would be to build a relaxation and isolation house, becouse we do not have a propper special space for this purpose - and it is a very big need to resolve this problem in a XXI century way.... We contacted and went to Medias to a company who are making module houses and we gave them our blueprint ( 30 m2 house) - it would be a house with two rooms and in the middle a bathroom - and we would like to put inside speakers to have relax music and lights, etc... one would be for light and music stimulation - like a snoezelen room and the other for agitated clients - to not to harm themselves and have the possibility to get calmed. We will put also surrveilance camera for a bigger protection of the clients. The house is going to be finished in july-august...  
At Medias, the owner of the building company calculated for us that 8000 Euro would be the building with the transport also. So we miss 2500 Euro....
Becouse we have to delay the project with the chapel - that place is an archeological site and now is prohibited to built until the museums archeologists do not reveal the place - would it be possible to help us with the difference for the relax house... ??? 
I think this project would lift the quality of life of our clients - so, could you help us in this???

yours sincerely,relax-house.jpg wordt weergegeven


Bijlagen

Brandweerwagen voor Lunca Bradului

Geplaatst 12 jul. 2018 04:19 door Admin Werkhoven   [ 3 aug. 2018 06:11 bijgewerkt ]

Het moment dat de ts (tankautospuit) naar Roemenië gaat komt steeds dichterbij. We weten nu dat het niet de ts uit Geldrop wordt, een heel mooie wagen overigens, maar de ts uit Someren.
Deze wagen is van 2002 en heeft slechts 32 duizend op de teller!
Vrijdag 6 juli hebben Toon van der Heijden en ik de wagen bekeken en kennis gemaakt met Mathieu Vijfeijken die de auto helemaal in orde maakt wat betreft de bepakking.
We weten nog niet hoe de wagen naar Roemenië gaat. Op een trailer of op eigen kracht. In het laatste geval zullen 2 chauffeurs nodig zijn die 3 dagen rijden.
Toon zal zeker meegaan als chauffeur en instructeur. De tweede chauffeur is nog niet helemaal rond.
Intussen heeft zich ook een tweede chauffeur beschikbaar gesteld, de heer Jos Rooijmans. Hij heeft als vrijwilliger in Someren bij de brandweer gewerkt. O.a. als instructeur en hij kent deze auto en de daarbij horende pomp van het merk Rosenbauer.
Intussen krijgen we van nog enkele kazernes materialen aangeboden o.a. uit Rosmalen, Empel en Valkenswaard.
Intussen hebben we besloten om de wagen zelf naar Roemenië te rijden. Zaterdagmorgen 18 augustus is het dan zover. We hopen op maandag in de loop van de middag/avond in Lunca Bradului aan te komen.
In de ochtend zullen we dan afscheid nemen voor het gemeentehuis in Heeze.
Daarbij zal onze o.a. burgemeester aanwezig zijn en zal ook de naam van onze gemeente Heeze-Leende, als donateur, op de auto gestickerd worden. 
Hopelijk wordt dit een donatie van de Heezerse firma Tableaux!!


Uitwisselingen tussen Philips van Horne Weert en scholen in Reghin

Geplaatst 12 jul. 2018 03:51 door Admin Werkhoven   [ 12 jul. 2018 04:07 bijgewerkt ]

De uitwisselingen zitten er inmiddels op. Zelf heb ik deel genomen aan de uitwisseling met de leerlingen van de Lucian Blaga school uit Reghin. Van 10 tot 14 april zijn onze leerlingen in Reghin geweest. Het was een kleine maar heel positieve, leuke groep. Naast een aantal gezamenlijke lessen op school waarbij onze leerlingen kennis hebben gemaakt met de manier van werken op een Roemeense school, hebben ze ook activitieten gehad buiten de school. Bezoek aan een vioolbouwer, een wandeling door het veld en een woud met eiken van 400 tot 500 jaar oud. Natuurlijk ook een bezoek aan de burgemeester van Reghin, Maria Precup, waar de leerlingen na een korte inleiding allerlei vragen mochten stellen die ook allemaal beantwoord werden.
Zelf was ik al vanaf 10 april in Reghin om o.a. voor een goederen transport en distributie te zorgen. De terugreis met WizzAir verliep voorspoedig. Geen pech of vreselijke reistijden zoals vorig jaar toen we zowel op de heenreis als de terugreis om 3 uur in de ochtend naar het vliegveld moesten.
Op vrijdagmiddag hadden de leerlingen samen met hun gastfamilies de tijd voor zich zelf. Ik ben 's morgens naar Kunca Bradului gegaan om de burgemeester van deze plaats en de rangers te ontmoeten. 
Uiteraard ben ik in de avond weer het grote wild, de beren wezen observeren.

Uitwisselingen in 2018 met scholen in Reghin beginnen in Maart

Geplaatst 2 mrt. 2018 05:45 door Admin Werkhoven   [ 2 mrt. 2018 05:49 bijgewerkt ]

Wat betreft de uitwisseling met de scholen uit Reghin zullen dit jaar de uitwisselingen in omgekeerde volgorde plaatsvinden. D.w.z. dat leerlingen van de Philips van Horne Sg gaan eerst naar Reghin en het tegenbezoek vindt in mei en juni plaats. Dit komt omdat de scholen in Reghin in maart/april nog niet over de financiële middelen beschikken. Dit leverde ook voorgaande jaren veel problemen op.
Van 10 tot 14 april zullen onze leerlingen in Reghin de Alexandru Ceusianu school 2havo en de Lucian Blaga school 4havo bezoeken.
Naast deze uitwisseling met scholen uit Roemenië vindt er ook een uitwisseling plaats met een school in Boedapest.

De brandweerwagen die bestemd is voor de gemeente Lunca Bradului komt pas in juli beschikbaar. Veel later als verwacht.
Wel zal ik in begin april een transport verzorgen met materiaal voor het instituut in Brancovenesti. O.a. een paar rolstoelen, printers en uiteraard kleding. Dit transport bevat dan ook brandweermateriaal dat ik naar hun kazerne vervoer.

Eerste contacten van onze brandweer met de brandweer van Lunca Bradului

Geplaatst 6 nov. 2017 12:40 door Admin Werkhoven   [ 11 dec. 2017 15:30 bijgewerkt ]

Van 16 tot 18 oktober zijn Michel Zewald, regio-commandant Uden, Toon van der Heijden, vrijwilliger Heeze-Leende en ondergetekende op bezoek geweest in de gemeente Lunca Bradului.
We zijn maar 1 dag daar geweest maar in die ene dag hebben we veel gedaan. 's Morgens hebben we eerst de brandweer van deze plaats ontmoet. Het korps bestaat uit ongeveer 20 mensen, waaronder 6 raadsleden, de burgemeester en een aantal mensen met een functie bij de overheid. De burgemeester, de heer Petre Vultur is waarschijnlijk de meest fanatieke maar ook onvoorzichtig. Vorig jaar heeft hij bij een brand in de kerk, ondanks een heftige rookontwikkeling een aantal spullen uit de kerk weten te slepen. Daarna hebben ze hem per ambulance moeten afvoeren naar het hospitaal.
De ontmoeting met de brandweer was aangenaam. Iedereen was zeer geïnteresseerd in wat wij te vertellen hadden. Na een eerste kennismaking waarbij iedereen zich voorstelde werden er vele interessante vragen gesteld. Soms werd om een vraag te beantwoorden, via de mobiele telefoon, het thuisfront ingeschakeld.
Na deze eerste kennismaking kregen we een demonstratie van hun vaardigheden te zien. De oude Roman diesel werd uit de garage gereden en een eindje verderop moest er een veldbrand geblust worden.
Je kon zien dat deze mensen ervaring hadden. Door een goede samenwerking waarbij iedereen een taak had werd met beperkte middelen de brand geblust.
's Middags hebben we uitvoerig de bebouwing in Lunca en Neagra bekeken. Met name de brandgevaarlijke plekken zoals een houtfabriek en een appartementen complex van 5 etages.
Hoeveel mensen er precies in deze appartementen verblijven is onbekend. Bovendien staan deze appartementen vol met bezittingen.

Opnieuw gaat er een brandweerwagen naar Roemenië

Geplaatst 21 jul. 2017 15:36 door Admin Werkhoven

Begin volgend jaar gaat er een tankspuitwagen naar de gemeente Lunca Bradului. Tot deze gemeente horen ook de plaatsjes Neagra en Salard. Gelegen in de bergen liggen op zo'n 900 meter hoogte.
Momenteel hebben ze de enkel een oude Roman brandweerwagen uit 1967. Dezelfde wagen als die in Gurghiu stond. Naast de wagen zal er ook gezorgd worden voor voldoende materiaal op de wagen. Ook zullen enkele brandweer mensen uit Heeze een training gaan verzorgen aan de brandweermensen daar.


Leerlingen Philips van Horne naar Reghin

Geplaatst 19 jul. 2017 15:42 door Admin Werkhoven   [ 21 jul. 2017 15:01 bijgewerkt ]

Van 16 tot en met 20 mei zijn leerlingen van de Philips van Horne Sg uit Weert op tegenbezoek geweest naar Reghin in Roemenie.
Een kleine havo 4 groep had een uitwisseling met ll van de Lucian Blaga school. Een grote groep havo 2 ll is op bezoek geweest bij ll van de Alexandru Ceusianu school. De 2 havo ll hebben gereisd vanaf Eindhoven naar Cluj Napoca. De ll van 4 havo hadden de pech dat hun heen- en terugreis werd geboekt vanaf vliegveld Keulen. Dit betekende heen een busreis vanaf Weert om vier uur in de ochtend. Op de terugreis betekende dit zelfs dat ze al om halfdrie in de ochtend in de bus moesten zitten.
De leerlingen verbleven bij hun gastouders.
Op school hebben beide groepen naast een aantal lessen op school deelgenomen aan verschillende excursies. Zo werd er een bezoek gebracht aan een vioolfabriek, een oud Hongaars stadje met oude ambachten. Een stadswandeling, georganiseerd door leerlingen van de Lucian Blaga school. Op donderdag had de havo 4 groep had een hike-tocht in de Calamani Mountains. De tocht ging via een bedding van een riviertje vol stenen, takken en water naar de top op 1500 meter hoogte. De tocht duurde heen 4 uren en terug 3 uren.
Ik heb geprobeerd om een stuk van de tocht mee te lopen. Helaas, ik heb ontdekt dat ik tegen de energie van de jeugd niet meer op kan. Na 2 uren zwoegen heb ik het opgegeven. Ik was blij dat ik weer heelhuids beneden kwam.

Stand van zaken begin mei 2017

Geplaatst 2 mei 2017 05:53 door Admin Werkhoven   [ 19 jul. 2017 15:15 bijgewerkt ]

De studenten zijn alweer ruim 2 weken terug in Nederland en begonnen aan de 2de helft van hun stageverplichtingen in Nederland.
Het werk in Roemenië is met goed gevolg afgesloten. Ze hebben het er zeer naar hun zin gehad. Veel gezien, veel geleerd. Vrienden gemaakt en natuurlijk ook de nodige uitstapjes gehad.
Alleen jammer dat er net in de laatste week voordat ik arriveerde n.a.v. een vervelende gebeurtenis onenigheid tussen hen ontstond. 
Op de beoordeling van hun werk heeft dit verder geen invloed gehad. Allemaal hebben ze uiteindelijk een dikke voldoende gekregen en binnenkort hoop ik hen samen met hun leraar nog eens te ontmoeten.
Op vrijdag zijn we naar Sighisoara geweest. Een prachtige oude stad uit de middeleeuwen waar Vlad Tepez, beter bekend als Dracula, geleefd heeft. Op deze dag heb ik ook nog de burgemeester van Lunca Bradului ontmoet en via hem een afspraak met een collega van hem gemaakt om een kas te bouwen in Brâncoveneşti.
Samen met Cristi Pop, werkzaam bij de inspectie van de brandweer in Tirgu Mures, ben ik nog een keer naar Lunca Bradului geweest. Vanuit een observatiepost heb ik het groot wild kunnen bespieden.
Een geweldig ervaring! Een aantal gemzen en een negental beren.
Op 16 mei gaan er 2 groepen leerlingen van de Philips van Horne school naar Reghin.

Nog maar 2 weken!

Geplaatst 2 apr. 2017 16:00 door Admin Werkhoven   [ 2 mei 2017 05:31 bijgewerkt ]

Het werk van de 4 studenten vordert gestaag. Het bevalt hen uitstekend in Roemenië. Intussen hebben ze al vele vrienden en worden ook regelmatig uitgenodigd door hen. Ze gaan o.a. vissen, bezoeken steden, enz...
De uitbreiding van het netwerk in de bibliotheek van de Lucian Blagaschool is vrijwel af. Intussen zijn ze ook bezig met het herstel van het netwerk in de psychiatrische kliniek in Brâncoveneşti. Een gedeelte van het netwerk was buiten werking gesteld als gevolg van een storing in de firewall.
Over een week op 11 april ga ik naar Roemenië met de bedoeling het resultaat te bekijken en te beoordelen. Dit gaat aan de hand van een zeer uitgebreid verslag waar heel wat uren mee gemoeid zijn. Ook hoop ik in die korte week, namelijk tot 15 april samen met hen nog een uitstapje te maken naar Sighisoara. Zelf ga ik nog een keer naar de burgemeester van Lunca Bradului. Het is de bedoeling dat het komend jaar een brandweerwagen  uit onze regio naar deze gemeente gaat.

Studenten van de Gilde Opleidingen uit Venray lopen stage in Roemenië

Geplaatst 2 apr. 2017 15:45 door Admin Werkhoven

Op zaterdag 18 februari ben ik met 4 studenten van de Gilde Opleidingen uit Venray naar Roemenië vertrokken.
Met WizzAir zijn we vanaf Eindhoven naar Cluj Napoca vertrokken waar we 's avonds rond 7 uur aankwamen. Met een mini-busje van Hertz zijn we tegen achten richting Reghin vertrokken waar we rond 10 uur aankwamen. Na eerst een stevige pizza gegeten te hebben en wat te hebben gedronken zijn we naar ons gasthuis in Gurghiu vertrokken. Rond twaalf uur plaatselijke tijd konden de koffers naar onze kamers.
    De eerste week ben ik met de studenten naar hun stageplaatsen gegaan en heb hen geïntroduceerd bij de mensen die voor hun stage belangrijk of nuttig zijn. Op de school Lucian Blaga hebben ze kennis gemaakt met Lucian Silaghi, hun mentor tevens Ict-beheerder en adjunct van deze school. Op deze school hebben ze een werkruimte ter beschikking en zullen ze ook de meeste werkzaamheden verrichten.
Op de Ioan Bojor school hebben ze gesprekken gehad met de directrice, mevrouw Lupescu en de informatica-docenten. De directrice wilde heel graag het netwerk vernieuwd hebben. Meer veiligheid en meer mogelijkheden, o.a. een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een server en met gedeelde mappen voor elke gebruiker. De 2 docenten die met de computers moeten werken begrepen niet wat de mogelijkheden waren van een goed netwerk dat bestuurd wordt vanuit een server. Vooral zijn ze bang voor veranderingen en het onbekende. Nu hebben de leerlingen ondanks "toezicht" van de docenten vrij spel op het internet. Er is geen enkele bescherming tegen virussen. De bediening gebeurt vanaf een pc die in een beperkt netwerk actief is, bijvoorbeeld een klaslokaal. De mogelijkheden zijn zeer beperkt.
    In het ziekenhuis hebben de studenten een onderhoud geacht met Pamfil Manteca, de systeembeheerder en tevens facilitair manager. Zoveel verantwoordelijk en werk bij een persoon kan alleen maar mis gaan. Er is te weinig aandacht voor systeembeheer van het netwerk. Dit blijkt ook wel. De serverruimte is een grote chaos en het netwerk blijkt tot overmaat van ramp met een botnet (malware) besmet te zijn. Om hier de schade te herstellen is meer tijd nodig dan waar de studenten over beschikken. Dus blijft deze klus liggen.
    In Brancovenesti zal wel de uitval van een gedeelte van het netwerk hersteld worden dit is in de 8 weken, naast het werk op de Lucian Blaga school, nog wel te doen.
Op 25 februari ben ik weer terug naar Nederland gegaan. We houden contact via de e-mail, whats app en telefoneren. Dit laatste af en toe met beeld.


1-10 of 55