Nieuws


Uitwisselingen in 2018 met scholen in Reghin beginnen in Maart

Geplaatst 2 mrt. 2018 05:45 door Admin Werkhoven   [ 2 mrt. 2018 05:49 bijgewerkt ]

Wat betreft de uitwisseling met de scholen uit Reghin zullen dit jaar de uitwisselingen in omgekeerde volgorde plaatsvinden. D.w.z. dat leerlingen van de Philips van Horne Sg gaan eerst naar Reghin en het tegenbezoek vindt in mei en juni plaats. Dit komt omdat de scholen in Reghin in maart/april nog niet over de financiële middelen beschikken. Dit leverde ook voorgaande jaren veel problemen op.
Van 10 tot 14 april zullen onze leerlingen in Reghin de Alexandru Ceusianu school 2havo en de Lucian Blaga school 4havo bezoeken.
Naast deze uitwisseling met scholen uit Roemenië vindt er ook een uitwisseling plaats met een school in Boedapest.

De brandweerwagen die bestemd is voor de gemeente Lunca Bradului komt pas in juli beschikbaar. Veel later als verwacht.
Wel zal ik in begin april een transport verzorgen met materiaal voor het instituut in Brancovenesti. O.a. een paar rolstoelen, printers en uiteraard kleding. Dit transport bevat dan ook brandweermateriaal dat ik naar hun kazerne vervoer.

Eerste contacten van onze brandweer met de brandweer van Lunca Bradului

Geplaatst 6 nov. 2017 12:40 door Admin Werkhoven   [ 11 dec. 2017 15:30 bijgewerkt ]

Van 16 tot 18 oktober zijn Michel Zewald, regio-commandant Uden, Toon van der Heijden, vrijwilliger Heeze-Leende en ondergetekende op bezoek geweest in de gemeente Lunca Bradului.
We zijn maar 1 dag daar geweest maar in die ene dag hebben we veel gedaan. 's Morgens hebben we eerst de brandweer van deze plaats ontmoet. Het korps bestaat uit ongeveer 20 mensen, waaronder 6 raadsleden, de burgemeester en een aantal mensen met een functie bij de overheid. De burgemeester, de heer Petre Vultur is waarschijnlijk de meest fanatieke maar ook onvoorzichtig. Vorig jaar heeft hij bij een brand in de kerk, ondanks een heftige rookontwikkeling een aantal spullen uit de kerk weten te slepen. Daarna hebben ze hem per ambulance moeten afvoeren naar het hospitaal.
De ontmoeting met de brandweer was aangenaam. Iedereen was zeer geïnteresseerd in wat wij te vertellen hadden. Na een eerste kennismaking waarbij iedereen zich voorstelde werden er vele interessante vragen gesteld. Soms werd om een vraag te beantwoorden, via de mobiele telefoon, het thuisfront ingeschakeld.
Na deze eerste kennismaking kregen we een demonstratie van hun vaardigheden te zien. De oude Roman diesel werd uit de garage gereden en een eindje verderop moest er een veldbrand geblust worden.
Je kon zien dat deze mensen ervaring hadden. Door een goede samenwerking waarbij iedereen een taak had werd met beperkte middelen de brand geblust.
's Middags hebben we uitvoerig de bebouwing in Lunca en Neagra bekeken. Met name de brandgevaarlijke plekken zoals een houtfabriek en een appartementen complex van 5 etages.
Hoeveel mensen er precies in deze appartementen verblijven is onbekend. Bovendien staan deze appartementen vol met bezittingen.

Opnieuw gaat er een brandweerwagen naar Roemenië

Geplaatst 21 jul. 2017 15:36 door Admin Werkhoven

Begin volgend jaar gaat er een tankspuitwagen naar de gemeente Lunca Bradului. Tot deze gemeente horen ook de plaatsjes Neagra en Salard. Gelegen in de bergen liggen op zo'n 900 meter hoogte.
Momenteel hebben ze de enkel een oude Roman brandweerwagen uit 1967. Dezelfde wagen als die in Gurghiu stond. Naast de wagen zal er ook gezorgd worden voor voldoende materiaal op de wagen. Ook zullen enkele brandweer mensen uit Heeze een training gaan verzorgen aan de brandweermensen daar.


Leerlingen Philips van Horne naar Reghin

Geplaatst 19 jul. 2017 15:42 door Admin Werkhoven   [ 21 jul. 2017 15:01 bijgewerkt ]

Van 16 tot en met 20 mei zijn leerlingen van de Philips van Horne Sg uit Weert op tegenbezoek geweest naar Reghin in Roemenie.
Een kleine havo 4 groep had een uitwisseling met ll van de Lucian Blaga school. Een grote groep havo 2 ll is op bezoek geweest bij ll van de Alexandru Ceusianu school. De 2 havo ll hebben gereisd vanaf Eindhoven naar Cluj Napoca. De ll van 4 havo hadden de pech dat hun heen- en terugreis werd geboekt vanaf vliegveld Keulen. Dit betekende heen een busreis vanaf Weert om vier uur in de ochtend. Op de terugreis betekende dit zelfs dat ze al om halfdrie in de ochtend in de bus moesten zitten.
De leerlingen verbleven bij hun gastouders.
Op school hebben beide groepen naast een aantal lessen op school deelgenomen aan verschillende excursies. Zo werd er een bezoek gebracht aan een vioolfabriek, een oud Hongaars stadje met oude ambachten. Een stadswandeling, georganiseerd door leerlingen van de Lucian Blaga school. Op donderdag had de havo 4 groep had een hike-tocht in de Calamani Mountains. De tocht ging via een bedding van een riviertje vol stenen, takken en water naar de top op 1500 meter hoogte. De tocht duurde heen 4 uren en terug 3 uren.
Ik heb geprobeerd om een stuk van de tocht mee te lopen. Helaas, ik heb ontdekt dat ik tegen de energie van de jeugd niet meer op kan. Na 2 uren zwoegen heb ik het opgegeven. Ik was blij dat ik weer heelhuids beneden kwam.

Stand van zaken begin mei 2017

Geplaatst 2 mei 2017 05:53 door Admin Werkhoven   [ 19 jul. 2017 15:15 bijgewerkt ]

De studenten zijn alweer ruim 2 weken terug in Nederland en begonnen aan de 2de helft van hun stageverplichtingen in Nederland.
Het werk in Roemenië is met goed gevolg afgesloten. Ze hebben het er zeer naar hun zin gehad. Veel gezien, veel geleerd. Vrienden gemaakt en natuurlijk ook de nodige uitstapjes gehad.
Alleen jammer dat er net in de laatste week voordat ik arriveerde n.a.v. een vervelende gebeurtenis onenigheid tussen hen ontstond. 
Op de beoordeling van hun werk heeft dit verder geen invloed gehad. Allemaal hebben ze uiteindelijk een dikke voldoende gekregen en binnenkort hoop ik hen samen met hun leraar nog eens te ontmoeten.
Op vrijdag zijn we naar Sighisoara geweest. Een prachtige oude stad uit de middeleeuwen waar Vlad Tepez, beter bekend als Dracula, geleefd heeft. Op deze dag heb ik ook nog de burgemeester van Lunca Bradului ontmoet en via hem een afspraak met een collega van hem gemaakt om een kas te bouwen in Brâncoveneşti.
Samen met Cristi Pop, werkzaam bij de inspectie van de brandweer in Tirgu Mures, ben ik nog een keer naar Lunca Bradului geweest. Vanuit een observatiepost heb ik het groot wild kunnen bespieden.
Een geweldig ervaring! Een aantal gemzen en een negental beren.
Op 16 mei gaan er 2 groepen leerlingen van de Philips van Horne school naar Reghin.

Nog maar 2 weken!

Geplaatst 2 apr. 2017 16:00 door Admin Werkhoven   [ 2 mei 2017 05:31 bijgewerkt ]

Het werk van de 4 studenten vordert gestaag. Het bevalt hen uitstekend in Roemenië. Intussen hebben ze al vele vrienden en worden ook regelmatig uitgenodigd door hen. Ze gaan o.a. vissen, bezoeken steden, enz...
De uitbreiding van het netwerk in de bibliotheek van de Lucian Blagaschool is vrijwel af. Intussen zijn ze ook bezig met het herstel van het netwerk in de psychiatrische kliniek in Brâncoveneşti. Een gedeelte van het netwerk was buiten werking gesteld als gevolg van een storing in de firewall.
Over een week op 11 april ga ik naar Roemenië met de bedoeling het resultaat te bekijken en te beoordelen. Dit gaat aan de hand van een zeer uitgebreid verslag waar heel wat uren mee gemoeid zijn. Ook hoop ik in die korte week, namelijk tot 15 april samen met hen nog een uitstapje te maken naar Sighisoara. Zelf ga ik nog een keer naar de burgemeester van Lunca Bradului. Het is de bedoeling dat het komend jaar een brandweerwagen  uit onze regio naar deze gemeente gaat.

Studenten van de Gilde Opleidingen uit Venray lopen stage in Roemenië

Geplaatst 2 apr. 2017 15:45 door Admin Werkhoven

Op zaterdag 18 februari ben ik met 4 studenten van de Gilde Opleidingen uit Venray naar Roemenië vertrokken.
Met WizzAir zijn we vanaf Eindhoven naar Cluj Napoca vertrokken waar we 's avonds rond 7 uur aankwamen. Met een mini-busje van Hertz zijn we tegen achten richting Reghin vertrokken waar we rond 10 uur aankwamen. Na eerst een stevige pizza gegeten te hebben en wat te hebben gedronken zijn we naar ons gasthuis in Gurghiu vertrokken. Rond twaalf uur plaatselijke tijd konden de koffers naar onze kamers.
    De eerste week ben ik met de studenten naar hun stageplaatsen gegaan en heb hen geïntroduceerd bij de mensen die voor hun stage belangrijk of nuttig zijn. Op de school Lucian Blaga hebben ze kennis gemaakt met Lucian Silaghi, hun mentor tevens Ict-beheerder en adjunct van deze school. Op deze school hebben ze een werkruimte ter beschikking en zullen ze ook de meeste werkzaamheden verrichten.
Op de Ioan Bojor school hebben ze gesprekken gehad met de directrice, mevrouw Lupescu en de informatica-docenten. De directrice wilde heel graag het netwerk vernieuwd hebben. Meer veiligheid en meer mogelijkheden, o.a. een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een server en met gedeelde mappen voor elke gebruiker. De 2 docenten die met de computers moeten werken begrepen niet wat de mogelijkheden waren van een goed netwerk dat bestuurd wordt vanuit een server. Vooral zijn ze bang voor veranderingen en het onbekende. Nu hebben de leerlingen ondanks "toezicht" van de docenten vrij spel op het internet. Er is geen enkele bescherming tegen virussen. De bediening gebeurt vanaf een pc die in een beperkt netwerk actief is, bijvoorbeeld een klaslokaal. De mogelijkheden zijn zeer beperkt.
    In het ziekenhuis hebben de studenten een onderhoud geacht met Pamfil Manteca, de systeembeheerder en tevens facilitair manager. Zoveel verantwoordelijk en werk bij een persoon kan alleen maar mis gaan. Er is te weinig aandacht voor systeembeheer van het netwerk. Dit blijkt ook wel. De serverruimte is een grote chaos en het netwerk blijkt tot overmaat van ramp met een botnet (malware) besmet te zijn. Om hier de schade te herstellen is meer tijd nodig dan waar de studenten over beschikken. Dus blijft deze klus liggen.
    In Brancovenesti zal wel de uitval van een gedeelte van het netwerk hersteld worden dit is in de 8 weken, naast het werk op de Lucian Blaga school, nog wel te doen.
Op 25 februari ben ik weer terug naar Nederland gegaan. We houden contact via de e-mail, whats app en telefoneren. Dit laatste af en toe met beeld.


Week 48 2016, een week in Roemenie

Geplaatst 14 dec. 2016 14:58 door Admin Werkhoven   [ 6 jan. 2017 12:54 bijgewerkt ]

Zaterdag 26 november heen en zaterdag 3 december weer terug. Ik kwam pas 's avonds tegen elven aan in Gurghiu. Onderweg in Reghin had ik nog een pizza gekocht. De helft als avondmaal de rest voor ontbijt op zondag. Daarna heb ik Sibiu bezocht. Daar was ik nooit eerder geweest, geen tijd.
De stad viel me erg tegen, ondanks de kerstmarkt. De kraampjes en datgene wat te koop werd aangeboden vertoonde veel gelijkenis met wat we op onze kerstmarkten tegenkomen. Er was zelfs een kraampje met Echte Vlaamse Frieten. Het centrum is een oude stad met veel vervallen en in slechte staat verkerende gebouwen. Geen knusse gelegenheden of gezellige eetgelegenheden. Het weer zat ook niet mee, somber en miezerig.
Maandagochtend om halfdrie met Silvio de vrachtwagenchauffeur naar Debrecen vertrokken. Bij Bumet ongeveer 13 m3 kleding, wat zaaigoed, een server, wat monitoren enz. ingeladen en toen weer terug naar Reghin.   Het was erg druk op de weg. Dat begon al om halfvier 's morgens. Verkeersregels worden massaal overtreden. Er wordt overal ingehaald, ondanks inhaalverboden, maximum snelheid, onoverzichtelijke weggedeelten, bochten, bebouwde kom. Het verkeer ervaar ik als bloedlink. Verschillende keren moesten wij met onze vrachtwagen uitwijken of hard op de rem.
Op dinsdagmorgen hebben we in Brâncoveneşti de wagen uitgeladen en met dr Dénes Barabás het een en ander besproken. 's Middags een bezoek aan Panfil Mantea, facilitair manager van het ziekenhuis. Samen hebben we een inventarisatie gemaakt van de werkzaamheden die de stagiaires moeten gaan doen.
Tussendoor de Lucian Blaga school bezocht. Komend jaar zal er weer een uitwisseling met hun leerlingen en die van de Philips van Horne uit Weert plaats vinden. Op de Lucian Blaga school wordt het hele netwerk vanuit een andere serverplaats opnieuw opgebouwd. Een stevige klus voor de stagiaires.
Woensdag bleken vanwege St Andrews day de andere scholen en het gemeentehuis dicht te zijn. Op donderdag 1 december werd de Nationale Feestdag gevierd en om de rij te sluiten was ook vrijdag alles dicht.
Gelukkig bleken een aantal mensen toch nog bereikbaar o.a. de directrice van de Ioan Boior school en Dénes Jozsef onderdirecteur van de Alexandru Ceusianu school. Een paar docenten van de Alexandru Ceusianu school die ook bij de uitwisseling betrokken zijn lieten verstek gaan. Heel jammer.
Op woensdagavond de burgemeester van Gurghiu gesproken over een mogelijk bezoek van enkele brandweerlieden uit Heeze en de vervanging van de brandweerauto in 2018. Op Donderdag had hij me uitgenodigd voor een barbecue en daarna volgde een lange en lastige discussie over o.a. het Schengen verdrag, fraude, vluchtelingenstroom, Islamisering enz..
Op vrijdag lag er een flink pak sneeuw. Teveel om een mooie wandeling te maken. Omdat het bleef sneeuwen was het zaak om de auto sneeuwvrij te houden zodat ik de volgende dag weg kon komen.
Gelukkig waren de wegen naar Cluj goed berijdbaar ondanks de voorspellingen.

Voorbereidingen voor de stages in 2017

Geplaatst 1 nov. 2016 16:19 door Admin Werkhoven   [ 13 nov. 2016 13:43 bijgewerkt ]

1 november
Ik ben alweer een paar maanden bezig met de voorbereidingen voor nieuwe stages in Roemenië.
De adressen waar de studenten stage kunnen lopen  
- zijn het ziekenhuis in Reghin, dit vanwege een flinke verbouwing en reorganisatie,
- Lucian Blaga school vanwege een verbouwing moet het netwerk helemaal opnieuw worden opgebouwd.
- Ioan Bojor school, een school voor beroepsonderwijs, waar studenten van ROC Ter Aa uit Helmond in 2008 een netwerk hebben aangelegd. Dit netwerk kan wel enige verbeteringen en updates gebruiken.
Het gemeentehuis in Gurghiu wilde aanvankelijk ook een modern netwerk met gedeelde mappen en accounts. Maar bij nader inzien ziet men hiervan af.
In november volgt de eerste kennismaking met de studenten en hun begeleiders. Later worden ouders voorgelicht.

In september leek het erop dat er geen studenten beschikbaar zouden zijn om een stage in Roemenië te lopen. De groep in Roermond was te klein om voldoende stagiaires op te leveren.
Momenteel zijn er naast een drietal aanmeldingen uit Roermond nog zes aanmeldingen uit Venray.

Intussen staan er weer 13 pallets met kleding waaronder een zestigtal mooie uniformen van de fanfare uit Aalst/Waalre, computers, monitoren, server, bloembollen, recorders enz.. klaar bij Bumet in Debreçen.
26 november vertrek ik per vliegtuig naar Cluj Napoca. In de avond zal ik in Gurghiu aankomen. Maandagochtend om 03.00 uur heb ik een afspraak met de vrachtrijder om samen naar Debreçen te rijden. Hopelijk is het weer goed en ben ik in de avond weer terug. Het is heen en terug toch zo'n 750 km. Dinsdag kunnen we dan het grootste deel van de vracht afleveren in Brâncoveneşti.

Uitwisseling Roemeense, Hongaarse en Nederlandse leerlingen

Geplaatst 1 nov. 2016 15:32 door Admin Werkhoven   [ 1 nov. 2016 15:50 bijgewerkt ]

 In Maart zijn de leerlingen van de Alexandru Ceusianu school uit Reghin en de leerlingen uit Erd Hongarije in Weert op bezoek geweest bij de leerlingen van de Philips van Horne. De leerlingen zijn 4 dagen verbleven bij hun gastgezinnen. Na een eerste kennismaking hebben zij verschillende lessen bijgewoond. Ze hebben de stad verkend aan de hand van opdrachten en op het stadhuis een ontmoeting gehad met de burgemeester van Weert. Het Natuur- en milieucentrum de IJzeren man was een echte doe-dag. Hoogtepunt was uiteraard een bezoek aan de Efteling.
Onze leerlingen zijn voor een tegenbezoek in Mei naar Erd en Reghin geweest.
Naast de lessen, waaronder een erg leuke praktijk les met natuurkunde proeven zijn de leerlingen naar de zoutmijnen in Turda geweest. Helaas werden we door de chauffeur aan een oude ingang van de mijn afgezet in de stad afgezet. We moesten erg lang wachten op een gids die als enige taak op zich nam ons te leiden van de oude nauwelijks gebruikte ingang via een lange gang te leiden naar de grote nieuwe hoofdingang.
Helaas kwam daardoor de wandeling te vervallen die we op de middag zouden maken door de Turda kloof. Een heel speciale kloof, die op de lijst van wereld erfgoederen vermeld staat, met bijzondere flora en fauna.

1-10 of 52