Nieuws‎ > ‎

Burgemeester van Heeze-Leende bezoekt Roemenië

Geplaatst 15 aug. 2014 16:56 door Admin Werkhoven   [ 21 dec. 2014 14:24 bijgewerkt ]
Op 6 augustus heb ik samen met onze burgemeester de heer Paul Verhoeven en zijn echtgenote Gerda een werkbezoek gebracht aan de gemeente Gurghiu in Roemenië. Met deze gemeente hebben we sinds een aantal jaren een vriendschapsband. Via de budgetmaatschappij Wizz Air zijn we 's middags vanaf Eindhoven vertrokken. Na geland te zijn in Cluj Napoca en een autorit van ongeveer 2 1/2 uur kwamen we rond half negen Oost-Europese tijd in Gurghiu aan.
Bij aankomst werden we begroet door de Istvan de dominee en zijn vrouw. Tijdens een eenvoudige maaltijd kwam ook de burgemeester van Gurghiu de heer Laurentius Boar ons verwelkomen.
De volgende dag hebben we eerst een bezoek gebracht aan de kliniek voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten in Brâncoveneşti.
We werden ontvangen door dokter Dénes Barabás die de heer Paul Verhoeven en zijn vrouw in het kort vertelde over het ontstaan en de werkzaamheden van het instituut. Aan de hand van wat foto's uit het recente verleden liet hij ook de vooruitgang zien die de patiënten de afgelopen 20 jaar hebben meegemaakt. Ook vertelde hij ook over het ontbreken van belangstelling van de overheid en een groot gebrek aan middelen om de activiteiten met de bewoners te realiseren. Alleen dankzij veelal buitenlandse donaties worden de verschillende activiteiten mogelijk gemaakt.
De heer Paul Verhoeven en zijn vrouw hebben met veel belangstelling kunnen zien dat met de schaarse middelen en een enorme inzet van het personeel de bewoners een zinvolle dagbesteding wordt geboden. O.a. de afdeling waar op therapeutische basis o.a. potten, beeldjes en allerlei andere kunstzinnige figuren werden gemaakt maakte indruk. Het is heel bijzonder te zien hoe aan de hand van de objecten de ontwikkeling van de schizofrene patiënten in de tijd verloopt.
Comments