Nieuws‎ > ‎

Kleding, computers, uitwisselingen en stageprojecten.

Geplaatst 11 nov. 2014 13:42 door Admin Werkhoven   [ 19 dec. 2014 16:32 bijgewerkt ]
Dinsdag 18 november ben ik voor een paar dagen naar Roemenië naar vertrokken. Bij aankomst was het donker en het regende. Ik kwam rond negen 's avonds aan bij de familie Atanasoaie in Lunca. George jr werkt als leraar economie op de school Ioan Bojor. Zijn vrouw is lerares aardrijkskunde op de Alexandru Ceusianu school. Zijn vader, George sr was tot aan zijn pensioen directeur van deze school. Na wat eten vertrek ik later op de avond naar Reghin.  De vrachtrijder Silvio Moldovan heeft zijn vrachtwagen al klaar staan. Om 1 uur vertrekken we naar Debrecen in Hongarije, een rit van ongeveer 340 km. Bij de firma Bumet in Debrecen laden we de inhoud van 16 pallets met kleding voor de bewoners van het instituut in Brâncoveneşti. Ook laden we 83 computers waarvan er 55 naar de Alexandru Ceusianu school gaan ter vervanging van de versleten computers. De rest gaat naar het instituut in Brâncoveneşti. Een klein deel is bestemd voor op de werkplekken van het personeel en de rest zal op de verschillende afdelingen komen voor de bewoners. Dankzij een draadloos netwerk zal een deel van de bewoners dan ook gebruik kunnen maken van het wereldwijde netwerk.
Ook is er een grote partij boeken bij. Engelse literatuur, ongeveer 7 a 800 stuks, geschonken door de school Stella Maris uit Meerssen. De boeken voor de oudere leerlingen gaan naar de school Lucian Blaga, de boeken voor de jongere leerlingen gaan naar Alexandru Ceusianu. De docenten Cristina Drescan en Elena Baciu zullen zorg dragen voor de verdeling.
En niet te vergeten, de door een van mijn collegaatjes geschonken dozen met speciale tulpen zijn afgeleverd bij de gemeente Reghin.
De voorbereidingen voor de uitwisselingen voor het komende jaar zijn in volle gang. Het wordt nu een uitwisselingen tussen 3 scholen en 3 landen. Naast Nederland en Roemenië zal er ook een uitwisseling plaats vinden met een school uit Erd in Hongarije.
Verder is er geweldig nieuws uit het zuiden.
De Hogeschool Zuyd heeft toegezegd om een structurele bijdrage te willen leveren aan de kwaliteit van het personeel in het instituut in Brâncoveneşti. Hierbij zullen gedurende enkele jaren studenten van de afdeling ergotherapie na een inventarisatie van de behoeften, les- en instructiemateriaal ontwikkelen dat op de situatie in het instituut zal worden toegespitst.
Alle benodigde materialen zullen gratis worden overgedragen en uiteraard worden opgesteld in de Engelse taal. Het gaat hier om eindexamenstudenten.
Op zaterdagmorgen 22 november vertrek ik weer naar Nederland.
Hopelijk is 3 dagen niet te kort en kan al het werk en bezoek in deze dagen geklaard worden!
Op de valreep heb ik nog een 17-tal mooie Dell monitoren, 4 bureau-opbergkasten en een paar printers gekregen van de firma Pelco, onderdeel van Schneider Electric. De monitoren en printers die later in Debrecen zijn aangekomen worden in week 51 door een Roemeense trucker, vanuit Noorwegen op weg naar Roemenië, meegenomen. Helaas heeft hij geen ruimte meer voor een aantal opbergkasten.

Comments