Nieuws‎ > ‎

Leerlingen van de Philips van Horneschool uit Weert bezoeken Alexandru Ceusianu school in Reghin

Geplaatst 11 jun. 2014 10:31 door Admin Werkhoven   [ 12 jun. 2014 13:00 bijgewerkt ]
Op dinsdag 20 mei 2014 was het dan zover. Nadat de leerlingen van de Alexandru Ceusianu school uit Reghin begin april Weert hadden bezocht volgde nu een tegenbezoek. De school ligt in de stad Reghin aan de rivier de Mures in de provincie Mures in het midden van Roemenië. Reghin ligt aan de voet van de Oostelijke Karpaten of Transsylvanische gebergte.
Rond half zes in de middag landde het toestel van prijsvechter Wizz Air in Cluj Napoca, de tweede stad van Roemenië. De minibus stond al klaar en na een stevige rit van twee uur door een prachtig landschap bereikten we de stad Reghin waar we werden opgewacht door nog enkele leerkrachten.
Na een stevige lunch volgde een hernieuwde kennismaking met de Roemeense leerlingen. Wat later kwamen de ouders van de Roemeense leerlingen binnen die als gastgezin gaan optreden.
De volgende dagen werd er een aangepast lesprogramma aangeboden.

Woensdagmorgen waren er lessen in de vakken wiskunde en Roemeense geschiedenis. De middag was bestemd voor een bezoek aan het waterzuiveringsbedrijf van Reghin Daarna volgde een bezoek aan het bedrijf Kastamonu. Dit is een zeer groot bedrijf waar op grote schaal o.a. spaanplaten en meubelplaten worden geproduceerd. Het bedrijf brengt werkt met formeldahyde en willen dat ook gaan produceren in Reghin. 
Ondanks vele protesten en een veto van de omliggende dorpen en stadjes gaat dit Turkse bedrijf door. De bossen worden geplunderd en beschadigd door de geweldige uitstoot van verontreinigde lucht. 

Op donderdag werd er een bezoek gebracht aan de stad Tîrgu Mureş en de zoutmijnen van Turda.

Vrijdag morgen zouden we eerst een bezoek aan de burgemeester en het gemeentehuis van Reghin brengen. Helaas kon dit bezoek geen doorgang vinden vanwege de verkiezingen.
Op school volgden de lessen Engels, Duits en scheikunde. 
Na de lessen op school brachten we 's middags een bezoek aan de werkplaats van een vioolbouwer. De leerlingen werden uitgenodigd om een aantal werkzaamheden, zoals het gebruik van de guts, zelf te ervaren. Tussendoor was er volop drinken en heerlijk zelf gebakken cake. Het was een geweldige ervaring.

Op zaterdagmorgen hebben de ouders hun gast naar het vliegveld in Cluj Napoca gebracht. Voor sommigen was het een afscheid met weemoed. 
Naast de opmerking "Meneer u zorgt toch wel dat we weer een keer terug kunnen?" werd opgemerkt dat het land en de mensen toch wel anders zijn dan het beeld dat in Nederland bestaat.
Comments