Nieuws‎ > ‎

Studenten van de Gilde Opleidingen uit Venray lopen stage in Roemenië

Geplaatst 2 apr. 2017 15:45 door Admin Werkhoven
Op zaterdag 18 februari ben ik met 4 studenten van de Gilde Opleidingen uit Venray naar Roemenië vertrokken.
Met WizzAir zijn we vanaf Eindhoven naar Cluj Napoca vertrokken waar we 's avonds rond 7 uur aankwamen. Met een mini-busje van Hertz zijn we tegen achten richting Reghin vertrokken waar we rond 10 uur aankwamen. Na eerst een stevige pizza gegeten te hebben en wat te hebben gedronken zijn we naar ons gasthuis in Gurghiu vertrokken. Rond twaalf uur plaatselijke tijd konden de koffers naar onze kamers.
    De eerste week ben ik met de studenten naar hun stageplaatsen gegaan en heb hen geïntroduceerd bij de mensen die voor hun stage belangrijk of nuttig zijn. Op de school Lucian Blaga hebben ze kennis gemaakt met Lucian Silaghi, hun mentor tevens Ict-beheerder en adjunct van deze school. Op deze school hebben ze een werkruimte ter beschikking en zullen ze ook de meeste werkzaamheden verrichten.
Op de Ioan Bojor school hebben ze gesprekken gehad met de directrice, mevrouw Lupescu en de informatica-docenten. De directrice wilde heel graag het netwerk vernieuwd hebben. Meer veiligheid en meer mogelijkheden, o.a. een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een server en met gedeelde mappen voor elke gebruiker. De 2 docenten die met de computers moeten werken begrepen niet wat de mogelijkheden waren van een goed netwerk dat bestuurd wordt vanuit een server. Vooral zijn ze bang voor veranderingen en het onbekende. Nu hebben de leerlingen ondanks "toezicht" van de docenten vrij spel op het internet. Er is geen enkele bescherming tegen virussen. De bediening gebeurt vanaf een pc die in een beperkt netwerk actief is, bijvoorbeeld een klaslokaal. De mogelijkheden zijn zeer beperkt.
    In het ziekenhuis hebben de studenten een onderhoud geacht met Pamfil Manteca, de systeembeheerder en tevens facilitair manager. Zoveel verantwoordelijk en werk bij een persoon kan alleen maar mis gaan. Er is te weinig aandacht voor systeembeheer van het netwerk. Dit blijkt ook wel. De serverruimte is een grote chaos en het netwerk blijkt tot overmaat van ramp met een botnet (malware) besmet te zijn. Om hier de schade te herstellen is meer tijd nodig dan waar de studenten over beschikken. Dus blijft deze klus liggen.
    In Brancovenesti zal wel de uitval van een gedeelte van het netwerk hersteld worden dit is in de 8 weken, naast het werk op de Lucian Blaga school, nog wel te doen.
Op 25 februari ben ik weer terug naar Nederland gegaan. We houden contact via de e-mail, whats app en telefoneren. Dit laatste af en toe met beeld.


Comments