Nieuws‎ > ‎

Uitwisseling studenten Roemenië en Hongarije

Geplaatst 11 apr. 2015 13:26 door Admin Werkhoven   [ 12 jun. 2015 16:04 bijgewerkt ]
Van 31 maart tot 4 april waren er studenten zowel uit Hongarije als uit Roemenië op de Philips van Horne Sg in Weert op bezoek. De Hongaarse leerlingen kwamen van de school Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola uit Erd, ongeveer 1300 km, en de Alexandru Ceusianu Gimnaziul uit Reghin, ongeveer 1860km. Samen met de school Philips van Horne uit Weert ging het deze keer om een uitwisseling tussen 3 scholen en 3 landen.
Vanwege de hoge kosten van een vliegreis hadden de Hongaarse leerlingen gekozen voor een reis per touringcar. Na een reis van ruim 16 uur kwamen ze op dinsdagmorgen in weert aan.
De Roemeense leerlingen kwamen per vliegtuig. Ze hadden pech met het slechte weer. Er stond die dag een flinke wind waardoor het vliegverkeer op vliegveld Eindhoven flink werd verstoord. Pas na 45 minuten kon het vliegtuig landen en met flink wat turbulentie was het dan ook niet gek dat 3 leerlingen goed ziek uit het vliegtuig stapten.
Na een bezoek aan de toiletten ging het weer een beetje. Naast een drietal docenten werden zij ook vergezeld door de heer Jan Timus, directeur van de school. Voor was het de eerste keer dat hij vloog en dat hij kennis maakte met het Westen. Het was, zoals hij zei, een heel bijzondere ervaring.
Heel jammer dat van onze directie helemaal niemand aanwezig was om onze gasten te verwelkomen. Ook in de loop van de week en bij het afscheid geen enkel teken van gastvrijheid. Dit moet op onze gasten heel vreemd overkomen.
Op het programma stonden uiteraard een introductie met de leerlingen en een kennismaking met de school. In de loop van de week werden enkele lessen gevolgd waaronder een sportclinic, een les Engels, een bezoek aan de burgemeester van Weert, de heer Heijmans, een stadswandeling, het muziekgala verzorgd door leerlingen van de Philips van Horne in het Munttheater, bezoek aan Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man
en een bezoek aan Toverland.
De Hongaarse leerlingen vertrokken zaterdag vroeg in de morgen vanaf school. De Roemeense leerlingen werden door hun gastouders bij het vliegveld afgeleverd. Hier en daar werd er een traantje weggepinkt bij het afscheid.

Van 26 tot en met 31 mei gaat een groep leerlingen uit Weert voor een tegenbezoek naar Hongarije en een groep naar Roemenië. De instapkaarten zijn al geprint.
Het programma is ook bekend en ziet er goed uit. O.a. een wiskundeles, wandeling door de stad met geschiedenis en aardrijkskunde leraar, bezoek aan een vioolbouwer, trip naar Sovata en Praid (zoutmijnen), bezoek aan het gemeentehuis en ontvangst door de burgemeester, cursus boetseren.

Comments