Nieuws‎ > ‎

Uitwisseling van leerlingen in 2019

Geplaatst 28 dec. 2018 15:47 door Admin Werkhoven   [ 10 jun. 2019 14:00 bijgewerkt ]
Ook in 2019 zullen er weer leerlingen vanuit Roemenië de school in Weert bezoeken. Het had niet veel gescheeld of de uitwisseling had niet plaats kunnen vinden. Zowel de Alexandru Ceusianu school als de school Lucian Blaga konden de reis niet financieren. Tot nu toe was de gemeente Reghin steeds bereid om alle kosten te betalen. Echter dit was niet langer een houdbare zaak. Voor het eerst is er nu een bijdrage van de ouders gevraagd. Ook is men op zoek gegaan naar sponsoren. Inmiddels zijn de vliegtickets gekocht en komen de Roemeense leerlingen van 19 tot 23 maart 2019 naar Weert. Een bijdrage van de ouders is een hele omschakeling voor de school en de ouders. Van 9 tot 13 april gaan de leerlingen uit Weert naar Roemenië. Een 2 havo groep gaat naar de Alexandru Ceusianu school en de 4 havo groep gaat naar de school Lucian Blaga. Beide scholen liggen in de stad Reghin. Het programma voor beide groepen is bekend. De dagen worden afgewisseld met deelname aan lessen, verschillende excursies buiten de school en op woensdag bezoeken we dan de burgemeester Maria Precup op het stadhuis. 
    Voor het hospitaal in Deda heb ik mijn hulp toegezegd in de vorm van de aanschaf van een deugdelijke droger. Tot nu toe was het droog krijgen van de was een groot probleem omdat men geen droger had. Er staan wel 3 wasmachines maar de kwaliteit van deze machines is belabberd. 
Een ander punt van aandacht is het herstel van de wasruimten. Nu heeft men 2 doucheruimtes waar doorheen allerlei buizen en leidingen lopen. De tegels zijn glad en hebben allerlei kieren en hoeken.
Ik hoop dat er na het herstel o.a. anti-sliptegels komen liggen.
    Na een bezoek in oktober aan het instituut in Brâncoveneşti vernam ik van dokter Denes Barabas dat het instituut a.g.v. Europese regelgeving opgesplitst moet worden in een aantal zelfstandige los van elkaar functionerende eenheden. Dit zou tot een kostenbesparing moeten leiden. De begeleiding van de bewoners wordt dan beperkt en ook de dag bestedingen worden verminderd of zelfs gestopt. Dit betekent in feite dat men de klok terugzet. Bewoners worden niet meer gestimuleerd om aan activiteiten deel te nemen. Voor veel bewoners betekent dit dat ze verstoken zullen blijven van activiteiten en enkel hun medicatie nog krijgen.

Comments