Nieuws‎ > ‎

Week 48 2016, een week in Roemenie

Geplaatst 14 dec. 2016 14:58 door Admin Werkhoven   [ 6 jan. 2017 12:54 bijgewerkt ]
Zaterdag 26 november heen en zaterdag 3 december weer terug. Ik kwam pas 's avonds tegen elven aan in Gurghiu. Onderweg in Reghin had ik nog een pizza gekocht. De helft als avondmaal de rest voor ontbijt op zondag. Daarna heb ik Sibiu bezocht. Daar was ik nooit eerder geweest, geen tijd.
De stad viel me erg tegen, ondanks de kerstmarkt. De kraampjes en datgene wat te koop werd aangeboden vertoonde veel gelijkenis met wat we op onze kerstmarkten tegenkomen. Er was zelfs een kraampje met Echte Vlaamse Frieten. Het centrum is een oude stad met veel vervallen en in slechte staat verkerende gebouwen. Geen knusse gelegenheden of gezellige eetgelegenheden. Het weer zat ook niet mee, somber en miezerig.
Maandagochtend om halfdrie met Silvio de vrachtwagenchauffeur naar Debrecen vertrokken. Bij Bumet ongeveer 13 m3 kleding, wat zaaigoed, een server, wat monitoren enz. ingeladen en toen weer terug naar Reghin.   Het was erg druk op de weg. Dat begon al om halfvier 's morgens. Verkeersregels worden massaal overtreden. Er wordt overal ingehaald, ondanks inhaalverboden, maximum snelheid, onoverzichtelijke weggedeelten, bochten, bebouwde kom. Het verkeer ervaar ik als bloedlink. Verschillende keren moesten wij met onze vrachtwagen uitwijken of hard op de rem.
Op dinsdagmorgen hebben we in Brâncoveneşti de wagen uitgeladen en met dr Dénes Barabás het een en ander besproken. 's Middags een bezoek aan Panfil Mantea, facilitair manager van het ziekenhuis. Samen hebben we een inventarisatie gemaakt van de werkzaamheden die de stagiaires moeten gaan doen.
Tussendoor de Lucian Blaga school bezocht. Komend jaar zal er weer een uitwisseling met hun leerlingen en die van de Philips van Horne uit Weert plaats vinden. Op de Lucian Blaga school wordt het hele netwerk vanuit een andere serverplaats opnieuw opgebouwd. Een stevige klus voor de stagiaires.
Woensdag bleken vanwege St Andrews day de andere scholen en het gemeentehuis dicht te zijn. Op donderdag 1 december werd de Nationale Feestdag gevierd en om de rij te sluiten was ook vrijdag alles dicht.
Gelukkig bleken een aantal mensen toch nog bereikbaar o.a. de directrice van de Ioan Boior school en Dénes Jozsef onderdirecteur van de Alexandru Ceusianu school. Een paar docenten van de Alexandru Ceusianu school die ook bij de uitwisseling betrokken zijn lieten verstek gaan. Heel jammer.
Op woensdagavond de burgemeester van Gurghiu gesproken over een mogelijk bezoek van enkele brandweerlieden uit Heeze en de vervanging van de brandweerauto in 2018. Op Donderdag had hij me uitgenodigd voor een barbecue en daarna volgde een lange en lastige discussie over o.a. het Schengen verdrag, fraude, vluchtelingenstroom, Islamisering enz..
Op vrijdag lag er een flink pak sneeuw. Teveel om een mooie wandeling te maken. Omdat het bleef sneeuwen was het zaak om de auto sneeuwvrij te houden zodat ik de volgende dag weg kon komen.
Gelukkig waren de wegen naar Cluj goed berijdbaar ondanks de voorspellingen.
Comments