Reisverslagen‎ > ‎

2005-05 Mei

De allereerste reis in mei 2005 heb ik gemaakt samen met mijn zoon Joris. De donatie betrof 15 computers van mijn school de Philips van Horne Sg uit Weert. 
Om deze computers in Roemenie te krijgen zonder invoerrechten of Btw af te moeten dragen heb ik een aardig stapeltje papieren nodig;
- een officiële donatie van mijn directie, inclusief legalisatie van de handtekening
  door een notaris. 
- exportpapieren die aan de Hongaars-Roemeense grens worden omgezet in 
  importpapieren. 
- ook de ontvangende school heeft toestemming nodig van de plaatselijke overheden.
  Ook daar weer handtekeningen, legalisaties, stempels en kopieën daarvan die ik aan
  de grens moet kunnen overleggen.
Omdat de kopieën via de fax pas op zaterdagmorgen binnen komen kunnen we pas zaterdagmiddag vertrekken. De eerste overnachting is langs de snelweg in Duitsland. De volgende dag rijden we via Oostenrijk en Hongarije naar de Roemeense grens. Vanaf Boedapest is de weg slecht en we schieten niet op. De volgende dag zijn we aan de grens ongeveer 6 uur kwijt voordat alle papieren zijn voorzien van stempels, en er weer kopieën zijn gemaakt. We komen maandag in de avond in Reghin aan. We worden voordat we de stad in rijden al opgewacht door een delegatie van de school. Op de school Alexandru Ceusianu worden we verwelkomd door de directeur en zijn vrouw en een paar docenten. We maken gebruik van een uitgebreide maaltijd en maken m.b.v. een docente Engels nader kennis met elkaar. Voor de nacht worden we ondergebracht in Hotel Central. 
De volgende dag, dinsdag moeten we weer vroeg op om op tijd bij de douane in de stad Tirgu Mures te zijn. De computers moeten eerst ingeklaard worden voordat ze uit de auto mogen. We moeten zorgen dat we daar voor 9.00 uur zijn anders hebben we kans dat we dezelfde dag niet geholpen worden. 
We staan op een groot terrein te midden van een honderdtal vrachtwagens uit heel Europa. We worden vergezeld door de secretaris van de school, de adjunct-directeur en een lerares Engels die voor ons tolkt. Voor een groot deel van de dag werk ik aan mijn schoolonderzoeken waarvan de cijfers via de mail op het einde van de week worden door gegeven. Door de mensen van school worden we voorzien van eten en drinken. 
Om 5 uur wordt het terrein gesloten en tegen 4 uur beginnen verschillende vrachtwagens het terrein te verlaten. Na een half uurtje worden wij ook gecontroleerd, krijgen een stapeltje papieren en we mogen vertrekken. Op school worden de computers in de bibliotheek gezet. Die avond slapen we in een weeshuis voor meisjes, boven op zolder tussen de rommel. De volgende dag slapen we in een ander hotelletje dat is een beetje luxer.
Op school leg ik uit wat de bedoeling is van mijn missie en ik laat een aantal docenten kennis maken met een digitale leeromgeving waar ik op dat moment met mijn eigen leerlingen mee werk. Ik gebruik daarvoor het program Moodle. Dit is een Open Source freeware programma dat in vele talen beschikbaar is. De internet verbinding gaat via een glasvezel maar de snelheid is zeer beperkt.
Op donderdag worden we getrakteerd op een uitje naar het Rode Meer. Dit meer ligt ongeveer 150 km ten oosten van Reghin. we rijden door een indrukwekkende omgeving. 
De meeste indruk op mij wordt gemaakt door de wegen en de vrachtwagens die hier tussen de rotsblokken en gaten in de weg heen laveren, zowel links als rechts inhalen en voorzien zijn van een flink aantal reservewielen.
Op vrijdag vertrekken we weer naar huis waar we op zaterdagavond laat weer heerlijk in ons eigen bed kunnen kruipen. 

Bedankt Joris voor je geduldige wachten terwijl ik druk met de mensen van school bezig was! Je was een geweldige steun voor me en je hebt eindeloos veel geduld moeten opbrengen tijdens onze aanwezigheid op school waar ik voortdurend met een aantal docenten in de weer was om uit te leggen wat een digitale leeromgeving voor ons zou kunnen betekenen en hoe het betreffende programma werkt. Deze instructie deed ik 's ochtends, 's middag en 's avonds gingen we gewoon door.