Reisverslagen‎ > ‎

2009-04 April

Op 4 april ben ik samen met mijn dochter voor een kort bezoek naar Roemenië vertrokken.. Omdat het in Roemenië steeds drukker wordt op de weg besluiten we om Cluj Napoca heen te rijden. Echter de route die we dan volgen en voor een groot gedeelte bestemd is voor het vrachtverkeer is geen succes. Het is een smalle weg vol gaten en kuilen. Uiteindelijk moeten we toch nog een stuk door het noordelijke gedeelte van de stad. Het verkeer rijdt hier in 3 tot 4 rijen naast en door elkaar. 

Na twee dagen rijden komen we ’s avonds in Reghin aan waar we door George verwelkomd worden. We besluiten voor deze keer, omdat we van plan zijn maar 2 nachten te blijven, in het wat duurdere hotel Marion te overnachten. 

Na een goede maaltijd en een plan voor de volgende dag gemaakt te hebben, besluiten we vroeg naar bed te gaan.

Op maandag 6 april gaan we eerst naar de school Lucian Blaga waar we alle computers uitladen plus een paar servers. Ook besluiten we om hier 2 dozen met spullen voor de tandarts praktijk in Tirgu Mures uit te laden. Hier op school staan de dozen op een veilige plek en kunnen ze in de loop van de week met een personenauto naar Tirgu Mures, ongeveer 30 km ten zuiden van Reghin, gebracht worden. 

Daarna gaan we naar de school Ioan Bojor waar we 2 servers uitladen bestemd voor deze school. De servers zijn geschonken door Pim Jacobs die hier in november 2008 stage heeft gelopen. 

Ook het verkeer in Reghin begint een chaos te worden. Omdat we vanwege de drukte in het verkeer en parkeerproblemen niet bij de school Alexandru Ceusianu kunnen komen besluiten we de cadeautjes van de leerlingen van basisschool de Bergerhof ook op Ioan Bojor uit te laden. Een half uurtje later worden ze door 2 docenten in hun auto opgehaald. Helaas hebben we geen tijd meer om nog mee terug te gaan naar de school om de cadeaus zelf namens onze kinderen te overhandigen. 

Nadat we op de school Lucian Blaga de lunch hebben gebruikt gaan we met de schoolbus uit Gurghiu naar Comori.

De cadeautjes van de Bergerhof worden uitgeladen De kleding is voor de mensen die het het hardst nodig hebben o.a. de schaapherders die het hele jaar dezelfde kleding dragen. De zigeunerfamilie krijgt naast wat kleding krijgt ook de matrassen. Omdat de oudste zoon, uit een eerder huwelijk van Ionci, zijn baan in Cluj Napoca heeft verloren, woont hij nu ook met zijn vrouw en een kindje in het huisje. De matrassen komen dus heel goed van pas.

Terwijl Ionci een paard de hoeven kapt en van nieuwe ijzers voorziet zien we dat hij zijn zieke been weer een beetje kan gebruiken.

Na wat oude bekenden bezocht te hebben en een warme maaltijd gaan we terug naar Reghin.

De volgende dag, 7 april, brengen we eerst een bezoek aan Ioan Bojor. De directrice, Alexandrina Lupescu, bied ons aan om ’s middags met Levi, de administrateur van de school, de zoutmijnen in Praid bij Sovato te bezoeken. 

De mijn is inderdaad indrukwekkend. Na een maaltijd, aangeboden door de school Ioan Bojor, gaan we terug naar Reghin. 

Op de avond ga ik eerst naar het appartement van George om afscheid van hem en zijn vrouw Gabi te nemen. Ik heb helaas geen tijd meer om zijn vader op Alexandru Ceusianu te bezoeken. 

Daarna heb ik nog een afspraak met de docenten van Lucian Blaga.

Op deze derde avond in hotel Marion liggen we vroeg in bed zodat we morgen op tijd weg kunnen. Omdat het vignet voor Hongarije maar 4 dagen geldig is moeten we morgenavond voor twaalf uur in Oostenrijk zijn. Om 20.00 uur ’s avonds zijn we in Oostenrijk. We besluiten nog een paar uurtjes door te rijden en in de auto te slapen. 

Het wordt een korte nacht en op 9 april zijn we om 21.00 uur weer veilig thuis.