Reisverslagen‎ > ‎

2009-09 September

In de laatste week van September zijn we weer vanaf Dortmund met het vliegtuig naar Cluj gevlogen. Daar werden we afgehaald door Lucian Silgahi, leraar aan de school Lucian Blaga.
Dankzij Mihaela Pascan mogen we gebruik maken van een appartement van een van haar kennissen. Het appartement ligt vlakbij de school Lucian Blaga en niet ver van het centrum van Reghin.
De eerste dag hebben we de school Alexandru Ceusianu bezocht. Met de directie hebben we de mogelijkheden voor een netwerk bekeken. Er wordt een contactpersoon aangewezen en er wordt een inventarisatie gemaakt van de benodigde materialen en de wensen.

De volgende dag hebben we met de burgemeester van Gurghiu het bezoek besproken dat het volledige college op 8 oktober aan het college van Heeze-Leende zal brengen. Het gezelschap zal, naast de burgemeester, bestaan uit twee wethouders, de secretaris, chauffeur en tolk,
's Middags zijn we naar Comori geweest waar we het gezin van Ionci hebben bezocht. Het blijkt dat de wond op zijn been niet tijdig wordt verschoond en verbonden. Zij vrouw durft niet naar het ziekenhuis om een noodzakelijke operatie te ondergaan. Vultur, het hoofd van de school, laat ons met trots de boekenkast met boeken zien, die vorig jaar zijn geschonken. Nadat we op de basisschool brood en geitenkaas hebben gegeten gaan we terug naar Gurghiu.

Samen met de burgemeester en de manager van de school voor voortgezet onderwijs hebben we  een jachtkasteel met museum bezocht in Gurghiu. Nadat we een kleine rondleiding door de school hebben gemaakt en de afdeling bosbouw hebben bezocht gebruiken we op de school het avondeten.
Tijdens het eten bespreken we ook hier de mogelijkheid tot het aanleggen van een netwerk.
We informeren ook naar de overblijfmogelijkheden van leerlingen.
Deze school heeft biedt de mogelijkheid om leerlingen naast hun studie ook kost en inwoning te bieden. Dit is ideaal voor de leerlingen die van de omliggende dorpjes komen en thuis weinig tot geen gelegenheid hebben om te studeren. De kosten zijn ongeveer €75 per maand. Voor leerlingen voor wie deze mogelijkheid belangrijk is willen we daarbij een kans geven hun studie na de basisschool te vervolgen.
We hebben afspraken gemaakt met de directeur van de school in Gurghiu.

De volgende dag, vrijdag bezoeken we de school Lucian Blaga waar we de de aanleg van een of meerdere netwerken bespreken. In de middag brengen we een bezoek aan de afdeling houtbewerking. We constateren een enorm verschil in uitrusting vergeleken met onze scholen. In de namiddag hebben we tijd om een uurtje te gaan fietsen.

Zaterdagochtend maken we een wandeling door de velden en nadat we nog een kort bezoek brengen aan Alexandru Ceusianu gaan we 's middags naar Lunca. Een klein dorpje 20 km ten westen van Reghin. De manager van Alexandru Ceusianu heeft hier een huisje samen met zijn zoon en een stuk grond waar groenten en fruit groeit.
Tijdens de avondmaaltijd filosoferen we over het onderwijs in Roemenie en in Nederland. We gaan weer op tijd naar ons appartement waar we nog een paar uurtjes proberen te slapen voordat Lucian ons om 2.00 uur ophaalt en naar het vliegveld in Cluj Napoca brengt.